• Home
 • Blog
 • FIRE
 • Durf jij een kans te pakken als ie langs komt?
Feb14

Durf jij een kans te pakken als ie langs komt?

Author // Merel Categories // FIRE

Durf jij een kans te pakken als ie langs komt?

Vorige week zag en las ik verschillende items die in zo'n schril contrast met elkaar stonden, dat het me aan het denken zette.

Ξ Item 1: Moneymonday

In de eerste plaats las ik vorige week maandag de Moneymonday van het blog Simpel & Rijk Leven. Een blogrubriek waarin mensen een inkijkje geven in hun financiën.

Deze week ging het om een stel van 57 en 58 jaar oud. In het verleden hebben deze mensen hele verstandige keuzes gemaakt en hebben ze zoveel vermogen vergaard dat ze verschillende hypotheken hebben kunnen verstrekken aan familieleden. Dit levert ze elke maand een inkomen op dat hoger is dan ze nodig hebben voor hun vaste lasten en boodschappen ed. Desondanks werken ze allebei (wat maandelijks nog eens 6000 euro netto oplevert) en in de blogpost geven ze aan te sparen om 'later' met vervroegd pensioen te kunnen. Hun huis willen ze over twee jaar hypotheekvrij hebben en ongetwijfeld hebben ze nu al voldoende pensioenpremie betaald om over 10 jaar genoeg aan te hebben.

Ξ Item 2: Ik vertrek

En een paar dagen later keek ik 'Ik vertrek' terug. In deze aflevering staan Marian (45) en Mike (49) van Zadelhoff centraal die met hun twee jongste kinderen (12 en 14) naar Frankrijk vertrekken. In Nederland wonen ze in een huurhuis en hebben dus geen overwaarde oid, maar ze hebben het geluk dat ze gebruik kunnen maken van een voorschot op een erfenis waarmee ze een huisje van 60.000 euro kopen en een beperkt verbouwingsbudget hebben. In de aflevering is te zien dat de verhuizing en verbouwing ze veel moeite kost en af en toe en ook zeker wat stress oplevert omdat de financiële middelen beperkt zijn. Maar zonder veel tegenslag hebben ze binnen beperkte tijd een gastenverblijf en een safaritent in de verhuur. Daarmee verdienen ze genoeg geld om er een eenvoudig bestaan van te kunnen leiden. Daarnaast geeft Mike al snel weer sportlessen in het dorp; iets waarmee hij in Nederland zijn brood verdiende. En uit de update van het stel op internet blijkt dat Mike inmiddels ook websites bouwt voor B&B's en campings in de buurt waardoor er nog meer geld binnen komt.

Door deze twee verhalen realiseerde ik me weer goed dat je kansen moet pakken als ze zich voordoen. Daar hoef je niet veel geld voor te hebben, maar des te meer lef, levenslust en een positieve instelling.

‘We all have two lives, the second one starts when we realise we only have one.’ – Confucius

Het stel van de Moneymonday komt (op mij) over als risicomijdend, maar mij bekruipt het gevoel dat ze meer risico nemen dan ze zich waarschijnlijk realiseren. Ziekte en gebreken liggen sowieso op de loer en zeker op die leeftijd. Ze hebben tonnen bij elkaar gespaard en toch sparen ze nog voor 'later'. Ik ben niet objectief. Sterker nog, mijn beeld is ontegenzeggelijk sterk gekleurd door mijn beperkte mogelijkheden en het verdriet hierover. Maar man, man, man, hoeveel financiële zekerheden wil je in het leven hebben?

Ik vind de manier waarop de familie van Zadelhoff hun leven vorm geeft, een diepe buiging verdienen. En ik zou het ze graag nadoen, ware het niet dat mijn lichaam daar niet aan mee wil doen. Maar desondanks laat ik me graag inspireren. 

Ξ Nog meer inspiratie

En het leuke is dat er overal zulke inspirerende verhalen te zien en te lezen zijn. Zo smul ik van de Pioniersserie van de blog Lonicatekst. Een serie interviews met mensen die zekerheid en materiële zaken hebben ingeruild voor een leven met meer voldoening en geluk. En haar eigen verhaal past daar prima in.

Op Netflix vond ik de film/docu 'Expedition Happiness' waarin een jong stel een oude schoolbus ombouwt tot camper - eigenlijk meer een super gave tiny house op wielen - en er samen met hun hond Rudi mee door Amerika gaat trekken. Leuk om te zien!

En dat zo'n avontuur is niet alleen maar voor jonge mensen is weggelegd bewijzen Wim en Leida van Dijk uit Berkel-Enschot. Deze zestigplussers trekken binnenkort de deur van hun huis voorgoed achter zich dicht en gaan voor eens en altijd wonen (en rondtrekken) in een kleine camper. Het huis in Berkel-Enschot wordt verkocht, de inboedel staat op Marktplaats en de energieleverancier en clubjes zijn opgezegd. Wim en Leida gaan op reis, een reis zonder eind. Ondanks dat deze mensen waarschijnlijk wat minder (financiële) risico's nemen, vind ik het prachtig om te lezen.

En het mooie is dat veel meer mensen zulke gave dingen doen. Even googelen op 'leven in een camper' of 'van life' en je vindt super inspirerende en jaloersmakende verhalen. Geweldig om bij weg te dromen.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (1)

 • Nicole

  Nicole

  16 February 2018 at 10:33 |
  Het verhaal van het echtpaar roept bij mij de gedachte op: 'later is nu.' Ik zou inderdaad maar niet te lang wachten met gaan 'leven' als ik hen was, want straks wordt er eentje ziek en dan komt dat later dus nooit....

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.