Feb07

De weg is de herberg, goed genoeg is goed

Author // Merel Categories // FIRE, Persoonlijk

De weg is de herberg, goed genoeg is goed

We schreven het al eerder. We zijn geïnteresseerd in vrijheid. Tot op heden ging dat hier alleen over financiële vrijheid. Simpelweg omdat het niet hebben van financiële middelen een belangrijke beperking kunnen zijn in het ervaren van vrijheid. Daarnaast zijn de acties die je kunt nemen om financiële vrijheid te bereiken relatief makkelijk (sparen, sparen, sparen).

Maar vrijheid is zoveel meer. Hier wil ik beschrijven wat het voor ons is. Maar eerst even een disclaimer: Joost en ik zijn nuchter en wars van spiritueel gewauwel. Dus ik begeef me op glad ijs embarassed. Echter, de manier waarop we in het leven staan laten we inmiddels bepalen door twee belangrijke uitgangspunten.

 

Ξ De weg is de herberg

Deze is ons leven in komen sluipen. Er was geen duidelijke aanleiding, geen aanwijsbaar moment dat dit onze leidraad in het leven is geworden. Maar het is er wel eentje die heel veel rust en ruimte geeft.

Het gedicht “Ithaka” van de Griekse dichter Konstantinos Kavafis beschrijft het prachtig. Hiernaast de belangrijkste delen (Vertaald uit het Grieks: Hans Warren en Mario Molengraaf).

Het is hoopgevend en troostend in één. De boodschap van Kavafis is om de reis vooral als doel te zien en niet te verlangen naar de eindbestemming, althans: voorlopig niet. Alles wat je doet om dichter bij je doel te komen is goed. Je leert ervan; je maakt dingen mee; het brengt je verder.

Ξ Goed genoeg is goed

We weten nog precies wanneer we dit uitgangspunt tot de onze hebben gemaakt. In 2015 waren we 4,5 maand vrij en gingen we regelmatig op pad met ons caravannetje. Van te voren hadden we veel voorpret, maar er was één ding waar ik echt geen zin in had: die eeuwige zoektocht naar de mooiste camping. Dat je met hoge verwachtingen op de plaats van bestemming aankomt, een plekje op een camping uitkiest en je je meteen af begint te vragen of de camping aan de andere kant van het dorp misschien mooier is. Dat deed ik namelijk vaker: ik wilde het mooiste plekje op de mooiste camping. Nou, in 2015 zijn we er simpelweg mee gestopt. We hebben besloten te kiezen voor goed genoeg. Ook dat geeft rust. En sindsdien passen we het toe op van alles in ons leven. Wat een verademing!

Deze uitgangspunten geven je de mogelijkheid je los te maken van een resultaatgerichte houding en een streven naar perfectie. Ze geven je de mogelijkheid fouten te maken en die fouten vervolgens niet eens als erg te zien, maar als leerschool. Ze geven je de ruimte om je best te doen en dat als goed genoeg te zien. Dat is voor ons ook vrijheid!

Wij hoeven niet het duurste huis; niet het goedkoopste huis; niet het kleinste huis. We hoeven niet het hoogste rendement op ons spaargeld of de hoogste savings rate. We hoeven geen hoge bezoekersaantallen op onze site. We hoeven niet als snelste ons huis te hebben gebouwd. Ons huis hoeft niet het energiezuinigst te zijn. En we hoeven ook geen winst te halen.

In het kader van het zelf bouwen van je huis zijn het ook een hele fijne uitgangspunten. Je moet je in zoveel en zulke uiteenlopende onderwerpen verdiepen en je moet zoveel beslissingen nemen, dat het je kan verlammen. Wij bouwen niet een huis dat perfect is voor ons en waar we nooit meer weg zullen willen (alleen het idee al; wat een horror! Hierna komt gewoon weer een volgende reis laughing). Ongetwijfeld zullen we in het hele proces heel veel fouten maken. Maar beter een foute beslissing nemen, dan geen beslissing nemen, want dan kom je nergens.

Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak.

Zo zijn we in Oosterwold in eerste instantie aangesloten bij een project van een projectontwikkelaar. Daar zijn we uiteindelijk niet mee door gegaan. We zouden kunnen denken dat het ons 9 maanden ontwikkeltijd heeft gekost en er sacherijnig van worden, maar als we die tijd niet aan dat project zouden hebben besteed, zouden we nu niet zijn waar we nu zijn. Ook hebben we er leuke mensen leren kennen en veel van geleerd. Helemaal prima dus.

We hebben geleerd te genieten van de weg naar ons doel. Dat geeft zoveel meer lucht in je leven. Ik zie mensen in Oosterwold volledig gefrustreerd raken vanwege traag en langzaam. Maar je kunt ook je best doen dat te voorkomen. Ik zeg niet dat het ons altijd lukt, maar we worden er wel steeds beter in.

Hetzelfde geldt voor financiële vrijheid. Je kunt voor zo snel mogelijk gaan en je vastbijten. Wij doen dat liever niet. Voor ons is het leuke bezigheidstherapie. Leuk, vermakelijk, leerzaam. Daar moeten we toch gewoon van genieten?! Ik ben ervan overtuigd dat mensen die financiële onafhankelijk bereikt hebben, zichzelf toch weer nieuwe doelen gaan stellen. En dat is helemaal prima, maar je kunt op zijn minst je best doen te genieten van de weg naar je doel.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (2)

 • Jacqueline

  Jacqueline

  07 February 2018 at 09:36 |
  Genieten weer van je verhaal! Fijn te lezen dat het goed met jullie gaat.

  reply

  • Merel

   Merel

   07 February 2018 at 18:28 |
   Hi Jacq! Leuk dat je meeleest. Hoop dat het jullie ook allemaal goed gaat. Zag wel dat Padrice is afgestudeerd. Gefeliciteerd!!!

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.