Mar11

Budgetteerlol

Author // Joost Categories // Bouwen, FIRE, Oosterwold

Budgetteerlol

Ξ De basis

Begin 2017 hebben we ons Ontwikkelplan ingeleverd bij de gemeente. Eén hoofdstuk pagina gaat daarbij over onze begroting. Een begroting gebaseerd op onze onderbuik, gecombineerd met een natte vinger en een gezonde dosis opportunisme - immers de post 'onvoorzien' ontbrak (daar hadden we geen geld meer voor 😉).

Desalniettemin vormt deze begroting nu al anderhalf jaar lang de basis voor ons budget en koers om te genieten van ons landje der mogelijkheden. Bij het opstellen hadden we alle offertes nog niet bijeen maar het zou haalbaar moeten zijn. Uit begroting lopen betekent langer werken en later beginnen met hosselen.

Merel is bij ons de chef centjes. Zij houdt - liefst in allemaal losse schriftjes, op blaadjes en andere losse kladjes tellingen bij. En natuurlijk in Excel de feitelijke uitgaven. De ene offerte valt mee, de andere valt tegen, of die post hadden we niet gebudgetteerd - moet hij echt of kan hij uitgesteld? Door de oogharen leek ons budget steeds realistisch. 
(N.b. een kleine disclaimer, mensen die ons kennen, weten dat wij vaak royaal budgetteren. In de praktijk valt het dan immers vaak mee).

Ξ Rekenen

Maar ja, zo globaal rekenen is leuk en het is nog slechts theorie / papier. Echter nu niet meer! Komende maanden wordt het papieren budget een stapel echte rekeningen 😳.
Vanochtend was de (of eigenlijk 'een') ochtend der waarheid. Merel en ik zijn gaan zitten en hebben het budget nog eens echt op een rijtje gezet. Vrijwel alle offertes zijn nu helder. Het aantal geschatte kosten neemt af (lees: zijn steeds meer in beeld). Een groot deel de aanbetalingen zijn gedaan. Kortom: het antwoord op de vraag: blijven we binnen ons gehoopte budget?!

JA! (bijna)

En natuurlijk was dit antwoord de reden waarom het rekenen zo leuk was. We hebben een grote Excel gemaakt, met daarin alle onderdelen van het budget, uitgaven, aanbetalingen, nog te betalen, terug te ontvangen etc. Het resultaat week maar ~€2500,- af van de oorspronkelijke begroting - in positieve zin! Dat terwijl al zo'n 90% van de bedragen vrijwel definitief zijn (d.w.z. op basis van getekende offertes). Laten we die €2500,- dan maar als potje onvoorzien inboeken. 😄
Overigens schoten we toen ik de eerste keer op ENTER drukte voor het totaal, helemaal in de lach. Toen was het verschil t.o.v. de begroting €459,-. Bijna ongeloofwaardig. Als we ons best hadden gedaan, was het begroten nooit zo goed gelukt. Kijk dat is budgetteer lol 😆.
N.b. Het totaal komt echter uit op ~€2500,- omdat we de subsidie op de zonnepanelen, pellet-cv en zonneboiler. douche WTW nog niet hadden ingeboekt. 

Ξ Drie problemen

 Dat was het goede nieuws ... Maar in deze beredenering zitten echter drie (best grote) problemen.

 1. De veranda
  Deze was niet begroot en een extra. Alleen door de keuze van een zonneboiler is hij opeens noodzakelijk geworden. Want de zonneboiler en zonnepanelen willen we op het dak van de veranda leggen.
 2. De schuur
  Ook deze staat niet in de begroting. En we hebben best een aardig schuurtje tuinhuis uitgekozen. Oké, deze aanschaf kunnen we nog wat vooruit schuiven. Dus doen we alleen als we weer geld gespaard hebben. 
 3. Voorschieten
  Probleem drie betreft een timings issue: geld dat we moesten voorschieten. De subsidie op de pellet cv en het terugvragenkrijgen van de BTW op de zonnepanelen, duurt vast een paar maanden - terwijl je wel eerst het hele bedrag moet betalen. 
  En hetzelfde 'probleem' hebben we met de weg. We hebben de grond- en aanlegkosten van de overkant van de weg voorgeschoten zodat we aan de slag konden (immers, aan een halve weg heb je niets). Deze kosten krijgen we terug met 4% rente, als we overburen krijgen. De eersten hebben zich al gemeld. Maar wanneer alle overburen lid zijn geworden van de wegvereniging is niet te zeggen...

Kortom: ook komende maanden gaat de hand op de knip. 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (2)

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  13 March 2018 at 21:15 |
  Wat een perfect nieuws is dat zeg. Soms kan je dingen gewoon niet zo goed berekenen. Maar voorlopig toch nog maar even blijven werken lijkt mij inderdaad. Je hebt toch ook geld nodig als je er eenmaal woont :)

  reply

  • Joost

   Joost

   14 March 2018 at 08:58 |
   Ja, al is de kans groot dat het gewoon toeval is - maar toch :-)
   En werken zal ik inderdaad nog wel een tijdje moeten. Alleen blijven onze vaste lasten gelukkig binnen de perken. Dat idee alleen al maakt me vrolijk. Ondanks dat ik nu ook een leuke baan heb.

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.