Jul03

Brug; niet te ver

Author // Joost Categories // Oosterwold, Zelf maken

Brug; niet te ver

Wat is er leuker dan aanrommelen op je kavel? Niets. Gewoonweg niets laughing. Tenminste, dat vinden wij. En wanneer we spontaan iets verzinnen om te bouwen, vinden we dat helemaal. Om vervolgens dat verzinsel met wat resthout, wat gezaag en wat gepruts in een middag en een ochtend gewoon te fixen is het allerleukst. Oftewel, in één tautologisch, pleonastisch en gecontamineerde volzin:

Dat is ons zo gezegd 'Geen te verre brug'!

Ξ Dat mag dus niet

Dit verhaal begint eigenlijk al een paar maanden geleden. We spraken onze 'buurman' a.k.a. de boswachter van Staatsbosbeheer. Dat is een gezellige kerel die we al een paar keer eerder spraken toen we ons huisje aan het bouwen waren. 

Echter dit keer had hij ook een specifieke opdracht: bouwsels op de grond van Staatsbosbeheer inspecteren. En inderdaad het randje van ons bruggetje lag op de oever van de buren. Geen halszaak, want ik had expres aan die kant niets definitief gemaakt/bevestigd/palen geboord oid. Maar het was een inventarisatie in heel Oosterwold. En elders was een diversiteit aan bouwsels aantroffen: sloten gedempt, dixi's geplaatst, (motor)parkeerplaatsen verhard, speeltoestellen en zelfs een halve B&B op de grond van Staatsbosbeheer geplaatst. Tja, heel begrijpelijk dat ze dat niet prettig vinden ... om het eufemistisch uit te drukken. Ons bruggetje, dat alleen maar steunde op de oever en aansluit op een pad, is dan klein bier vond ook de boswachter. En we hebben ook nadien ook nooit meer iets gehoord. 

Tot de Oosterwold nieuwsflits afgelopen woensdag in onze mailbox belandde. Vol met dreigende taal: 

Alle bouwsels inclusief bruggen moeten weg, 
anders wordt er gehandhaafd en
bouwsels worden verwijderd
! 😈

 

Ξ Ophaalbrug

Omdat we het heel leuk vinden om te knutselen we graag een goede buur zijn, hebben we (ondanks de minieme inbreuk) gisteren toch maar de reciprozaag in de brug gezet. En alles weggehaald wat ook maar enigszins in de buurt van de kavel grens komt... om vervolgens een ophaalbrug te knutselen!  

BrugJuist
BrugJuist
BrugJuist
BrugJuist
BrugJuist

Eerst hebben we de liggers ondersteund met palen. Deze staan royaal op eigen grond in eigen sloot. Ruim 2/3 van de sloot is immers ons eigen grondgebied. Dus daar kan men niets van zeggen. Het is dus letterlijk geen brug te ver 🧐.

My kavel is my castle!
😆 🏰

Met het overgebleven hout, twee scharnieren en een paar planken die we nog hadden liggen hebben we een ophaalconstructie gefabriceerd. Onder de brug heb ik een kist gemaakt waarin bakstenen het contragewicht vormen. Feitelijk wordt de brug dus aangedreven door middel van een Newton-motor 😉

 
Gemotoriseerd door Newton

Is hij niet prachtig in balans? Eigenlijk is het ook wel passend. Vriend Newton had net als wij wat met appels. Dus dan kan het niet anders dan dat hij wat met In de fruitboomgaard-brug heeft. #ikkeurhetgoed.

Kortom, we hadden weer een hele leuke dag en zo blijven we ook nog een goede buur. Ik zeg: win-win!
 

 

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (2)

 • Patries

  Patries

  03 July 2020 at 21:11 |
  Ingenieus is het woord dat bij mij opkomt.

  reply

  • Joost

   Joost

   04 July 2020 at 12:38 |
   dat klinkt beter dan 't prutswerk wat het in feiten is ;-)

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.