Feb02

Boomnanza kwadraat

Author // Joost Categories // Oosterwold, Tuin

Boomnanza kwadraat

Hoog tijd weer voor een tuin-update. En wat voor een: Boomnanza2! Of eigenlijk zou de 'Kleinanza' of 'Baggernanza' ook heel toepasselijk zijn. 

Lonneke blogde van de week over kettlebell-workouts met hout. Hier is het kettlebellen met klei. Voor wie wat afwisseling zoekt laughing.
Anyway, sinds vorige keer is er weer een hoop gebeurd: vier rozen, vijf bomen, een poort, een kar en drie hazelnoten. Dat klinkt veel (en dat is het ook wink), maar het blijft een druppel op een groene plaat. Al is dat maar goed ook, want nu al klaar zijn zou ook niet leuk zijn. 

 

Ξ Het boeit me de rozen

Stap 1 was de rozenpoort. Omdat de wilgentenen leidden tot een wilgenhaag, hadden we opeens een aantal lange palen over. Niet getreurd, ideeën genoeg. En bovenaan dat ideeënlijstje stond een rozenpoort. Dus de stoute schoenen kleilaarzen aangetrokken en een poort gemaakt. 

RozenPoort
RozenPoort
RozenPoort
RozenPoort

De rozen hebben we gekocht bij Belle Epoque in Aalsmeer. We hebben aan iedere poortpaal een Filipes Kiftesgate geplant. En op de kopse kant van het huis een Lykkefund en vooraan tegen het hek nog een Big Bang. Allemaal sterke klimmers. Leuk!

Ξ Geweldig idee

"Tja en als je 3x met de kruiwagen door de klei bent gelopen, dan ben je daar wel klaar mee. Het wieltje van een kruiwagen zakt diep weg en loopt vol klei. Bovendien kan er véééél te weinig in zo'n kruiwagentje. En trouwens, een kar kan later ook achter de zitmaaier. Super handig!" 

GGW500
GGW500
GGW500
GGW500

Zie hier de volledige en zeer overtuigende argumentatie om een tuinkar aan te schaffen innocent. Soms weet je gewoon dat iets heel verstandig en handig is. En dat weet je zeker bij een Güde GGW500
N.b., de dagen nadien bleek trouwens dat het niet slechts theorie was. Het is echt een handige kar smile.

Ξ Appel Appel Kers

Het behoeft geen toelichting dat als je net een kar in elkaar hebt gezet, dat je 'm ook meteen moet uitproberen. Zo werkt dat nu eenmaal. Wij dus, ondanks de lichte sneeuw embarassed, vol goede moed naar De Vrolijke Noot gereden. Een leuke kweker waar we vorig jaar al een paardje hadden geaaid. Score: een Harms Groene, een Gronsvelder Klumpke en een Schneiders Späte Knorpelkirsche.

VrolijkeNoot 003-KersAppelAppel
VrolijkeNoot 007-KersAppelAppel
VrolijkeNoot 010-KersAppelAppel
VrolijkeNoot 012-KersAppelAppel
VrolijkeNoot 014-KersAppelAppel
VrolijkeNoot 021-KersAppelAppel
VrolijkeNoot 025-KersAppelAppel
VrolijkeNoot 029-KersAppelAppel

De Gronsvelder stond op ons lijstje na de proeverij in 't Olde ras vorig jaar. De Harms Groene vonden we gewoon leuk, want hij dankt zijn naam aan Harm. Een nu 100 jarige man uit Uffelte die toen hij klein was een appelboom heeft geplant. Niemand weet (meer) wat de soort is, maar hij moet lekker zijn. Dus heeft Harrie van de Vrolijke Noot de soort maar Harms Groene gedoopt. En de zoete kers hoeft geen toelichting. Het is een zoete kers.... 
We moeten nog bordjes maken voor bij de bomen. Maar ze staan nu langs de weg naast de Glorie van Holland. Eerst de kers, dan het Klumpke en dan de Harms Groene. 

Ξ Walnootjes en hazelnoten

Ondanks vermoeide armen en benen van het kleistampen in de sneeuw, zijn we vanochtend vertrokken in de druilregen richting De Smallekamp. Ook al een plek waar we eerder vooronderzoek hebben gedaan. 

DeSmallekamp 004-Walnoten
DeSmallekamp 006-Walnoten
DeSmallekamp 007-Walnoten
DeSmallekamp 010-Walnoten
DeSmallekamp 013-Walnoten
DeSmallekamp 017-Walnoten
DeSmallekamp 021-Walnoten
DeSmallekamp 037-Walnoten

Gelukkig ging de druilregen over in natte sneeuw. Je zou het immers maar warm hebben. Desondanks vol goede moed rondgeleid tussen de walnootbomen. Cees wist precies hoe hij Merel kon laten kiezen. Immers de Juglans Regia Chiara (vernoemd naar z'n dochter) is niet alleen een zelfbestuifster (zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen), maar kan ook noten geven als de mannelijke bloemen afhaken... Ze is dus ook 'apomictisch' leerden we. Ofwel: een feministische boom. Die moest dus sowieso mee smile. Maar de grootste Chiara bleek een 3 meter lange stok spil. Die nog jaren nodig heeft om uit te groeien. En daar willen we niet (alleen) op wachten. Dus voor de gezelligheid hebben we ook een Juglans Regia Buccaneer meegenomen. Voor op het hoogstam veldje. Op het eerste oog een mooie grote boom. Totdat hij geplant stond naast de Rote Berlepsch. Maar ja, wacht vijf jaar en kijk dan nog maar eens laughing. Wie weet zie je dan ook de drie uitgegroeide hazelnoot struiken. Nu kleine sprietjes, maar ze beloven dat het 2 meter hoge & brede struiken worden. We hebben drie verschillende soorten. Dan weten we tenminste zeker dat over 4500 jaar er weer hazelnootjes worden gevonden. 

 

 het blijft een druppel op een groene plaat...

Tot zover, wordt - gezien de bovenstaande lege vlakte - zeker en vast vervolgd. Maar eerst uitpuffen.

p.s. Hoewel we de kwekers noemen is dit géén gesponsorde blog, we krijgen dus ook geen commissie of wat dan ook door ze te noemen. We vinden het gewoon leuke kwekers. Dus doe ze vooral de groeten mocht je langs gaan. smile

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (9)

 • karin fienieg

  karin fienieg

  02 February 2019 at 20:03 |
  Geweldig mooie bomen en struiken!! Groeien maar! Het oogt inderdaad nog wat iel maar dat komt vast heel snel goed. Heb ook heel veel zin in bomen planten maar we wachten nog op de goedkeuring van de bouwaanvraag. Dus bomen planten wordt pas volgend jaar. Maar dank voor de inspiratie!

  reply

  • Joost

   Joost

   03 February 2019 at 09:09 |
   Tijd gaat sneller dan je dankt.
   Bovendien eind DIT jaar kunnen de bomen al de grond in! Het beste is voor de Kerst.

   reply

 • Project Lonica

  Project Lonica

  02 February 2019 at 20:36 |
  Wauw, lekker bezig zeg! Ik wil ook heel graag een begin maken met mijn voedselbos deze winter... Maar ja, tijd...

  reply

  • Joost

   Joost

   03 February 2019 at 09:10 |
   Het is echt leuk om te doen. Maar waarschijnlijk net als jouw houtkap: je bent de hele dag bezig en aan het eind zie je vrijwel geen verschil.
   Ach komt allemaal wel goed. Dat is het voordeel van tijd. Morgen weer een hele dag vol.

   reply

 • Pasja

  Pasja

  03 February 2019 at 13:57 |
  Leuke blog weer!
  Wij hebben sinds kort ook weer een minituintje die we willen gaan inrichten met begroeide pergola, leilaurier (groenblijvend) en natuurlijk klimrozen (die vind ik helemaal leuk)
  .Maar hou dus ook van iets groenblijvends. Kun je de rozen ook samen planten met bv hedera langs een paal?

  reply

  • Joost

   Joost

   03 February 2019 at 14:10 |
   Jazeker gaan we ook voor groenblijvende planten. Hedera is alleen een no go wat mij betreft. Maar Toscaanse Jasmijn, Olijfwilg, Sneeuwbal en Glansmispel staan bij ons op het lijstje. Leilaurier gaan we opzoeken. Ken je https://www.haagplanten.net/ daar kan je op wintergroen zoeken. Veel plezier met je tuintje!

   reply

 • Mieke

  Mieke

  04 February 2019 at 08:18 |
  Moet je kijken als er straks blad aan komt, dan ziet het er al weer heel anders uit!

  reply

 • Peter

  Peter

  04 February 2019 at 19:51 |
  Kijk eens op esveld.nl. Geweldige kweker, veel kennis, en bovenal een top zoekmachine op de website.

  reply

 • Barbera

  Barbera

  08 February 2019 at 14:55 |
  Wauw, wat wordt het mooi! Mooi om al wat grotere bomen te hebben. En w.b. die hazelnoten: die groeien inderdaad best rap. Met 2 a 3 jaar lijken die ook al heel wat.

  reply

Leave a comment

You are commenting as guest.