Apr17

Bizarre prijsverschillen

Author // Merel Categories // Bouwen, FIRE, Oosterwold

Bizarre prijsverschillen

Al jaren volg ik trouw vele consuminderblogs en in de loop van de tijd voegde ik daar FIRE-blogs aan toe. Leuk om te volgen, maar vooral ook inspirerend en leerzaam.

Ξ Tweede natuur

Waar je mee omgaat, word je mee besmet en voor je het weet veranderen je huishouden en je persoonlijke financiën vrolijk mee. En niet veel later woon je hypotheekvrij. Nou oké, dat kost iets meer moeite, maar het één heeft ontegenzeggelijk verband met het ander. Consuminderen, bewust consumeren, vrekken of hoe je het maar noemen wilt, is al zo lang gemeengoed in huize in de fruitboomgaard dat het een tweede natuur is geworden. We doen het met onze neus dezelfde kant op én met veel plezier. Wel zo makkelijk om het vol te houden op de lange termijn.
We komen bijna nooit in stadscentra en als we een keertje per ongeluk op een woonboulevard belanden, lopen we er verloren rond, niet wetend wat te doen. We staren wat naar prijskaartjes en snappen er niets van. De laatste keer was toen we op zoek waren naar een mooie schuur voor op ons landje. De winkel die blokhutten en schuren verkocht had zo’n vreselijke gedwongen winkelroute en dus kwamen we ook langs de afdeling buitenkeukens (met natuurlijk de obligate Big Green Eggs) en zwembaden. Dat was weer zo’n onvervalst ‘Major Tom to ground control’-moment. Er zijn toch niet écht mensen die dat kopen? Waarschijnlijk zijn wij inmiddels wat vervreemd geraakt van de wereld, maar of dat erg is valt te betwijfelen.

Als consuminderfan ben ik natuurlijk ook bekend met het vergelijken van prijzen. Nou moet je daar mee uitkijken, want heel vaak wil ik met liefde extra betalen als blijkt dat het producten zijn in de categorie ‘fair trade’: kleine lokale winkels boven supermarktketens, echte eerlijke kleding en al zouden kikkererwten tien keer duurder zijn dan vlees dan nog zou ik ze prefereren. Dus prijzen vergelijken zonder de omstandigheden uit het oog te verliezen.

Ξ Bizarre prijsverschillen

En zo stuitte ik op een bizar prijsverschil! De prijsverschillen tussen zelfbouwkavels van 41 euro per m2 en van 690 euro per m2! Dat is een verschil van factor 17! En het relatieve verschil valt in het niet als je naar de absolute bedragen gaat kijken. Dan scheelt het namelijk al snel tonnen.
In eerste instantie zou je verwachten dat, gezien het prijsverschil, het kavels zijn waarbij het qua locatie misschien wel gaat om een kavel op Amsterdam IJburg versus het Groningse Loppersom. Maar in dit geval liggen de kavels hemelsbreed slechts 10 kilometer bij elkaar vandaan.

Ξ Oosterwold versus Blaricumermeent

Het gaat over onze bouwlocatie: Oosterwold ten opzichte van de dichtstbijzijnde zelfbouwlocatie buiten Flevoland net over de brug van het IJmeer: Blaricumermeent. De goedkoopste zelfbouwkavel in Blaricumermeent kost 362.940,- euro en is 526 m2 groot. Terwijl wij op 10 kilometer afstand 2600 m2 kopen voor net iets meer dan één ton (of omgekeerd: onze kavel in Blaricummermeent voor €1.794.000 surprised). En die kavels in Blaricumermeent schijnen als warme broodjes over de toonbank te gaan. Bizar!
Nu zitten er natuurlijk wel wat haken en ogen en beperkingen aan het zelfbouwen van een huis in Oosterwold, maar geen die dit exorbitante prijsverschil verklaren. De belangrijkste beperkingen die Oosterwold heeft is het beperkte bouwrecht en de verplichting tot het gebruik van 50% van je grond voor stadslandbouw. Precies hetgeen ons aanspreekt: groen, ruimtelijk en richting zelfvoorzienend. O ja, en dat je maar een klein deel van je kavel mag verharden. Joepie! Weg met al die volledig bestrate tuinen!

In Blaricumermeent weet je natuurlijk wel waar je aan toe bent. De kavelpaspoorten voor de zoals ze het zelf zeggen: ‘vrije kavels voor vrije vogels’ worden vergezeld van een kwaliteitshandboek waarin alle restricties staan opgesteld om de ‘kwaliteit en samenhang van de Blaricumermeent te waarborgen’. Die gaan zover dat er een uitputtende struiken- en bomenlijst is opgesteld waaruit je je beplanting kunt kiezen. En denk niet dat je voor onderhoudsvrije kunsstofkozijnen kunt gaan, want dat wordt niet geaccepteerd (waar ik dan wel weer begrip voor kan opbrengen). Die vrije vogels in Blaricumermeent kunnen volledig hun eigen pad kiezen als ze maar precies doen wat voorgeschreven is. Alles om het ons-soort-mensen-gevoel te kunnen waarborgen.

En dat is precies wat je ervoor krijgt: het ons-soort-mensen-gevoel. Status en aanzien. En dat kost in dit geval minimaal 3 ton extra (dat is alleen de allerkleinste kavel en het grote dure onder architectuur gebouwde huis komt daar nog bij)! Het is jammer dat ik niet weet wie deze kavels kopen, maar ik vermoed dat er een groot deel hardwerkende ‘succesvolle’ tweeverdieners bijzitten die misschien niet alles, maar een groot deel financieren. De rest van hun riante inkomens wordt waarschijnlijk besteed aan mooie auto’s en verre reizen met hun gezinnetjes waarvan de foto’s op FB de competitie met de foto’s van hun vrienden aankunnen.

En ik gun het ze. Echt oprecht. Iedereen mag zelf weten hoe ze hun geld besteden. Maar tegelijkertijd ben ik zó blij dat wij een kleine 10 jaar geleden besloten hebben het anders te gaan doen. Nog een paar maanden en wij zitten saampjes op de veranda uit te kijken over ons landje peizend over waar we welke fruitbomen gaan planten. Wat 10 jaar geleden begon als een spaarplannetje is verworden tot een totaal andere manier van in het leven staan. We doen ons best om groen en duurzaam te leven (wat ik een behoorlijke uitdaging vind) zonder stress. We hebben geen bucketlist. We willen niets bereiken of presteren, maar gewoon tevreden zijn met wat we hebben en lekker aanrommelen op ons landje waar we nog zoveel kunnen ontdekken en leren.

Blaricumermeent ligt op 10 kilometer afstand tot ons landje in Oosterwold, maar de afstand in verschil van leven kan niet groter zijn.

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (6)

 • Niet Tot 71

  Niet Tot 71

  17 April 2018 at 21:39 |
  Bizar waar een klein land groot in kan zijn. 10KM is een afstand van drie keer niets. Er zijn dagen bij (geweest) waarop ik die afstand 5x op een dag lopend afgelegd heb.

  reply

  • Merel

   Merel

   18 April 2018 at 07:56 |
   Bij zo'n reactie kan ik alleen maar denken: 5x lopend 10 km. Dat zou ik ook wel willen kunnen. Jaloers! ;-)
   En bij deze nogmaals gefeliciteerd met jullie roze wolk!

   reply

 • Bas

  Bas

  18 April 2018 at 10:24 |
  Kom oorspronkelijk uit Huizen en wat jij zegt was 30 jaar geleden precies hetzelfde. Dwars door de Bijvanck loopt de grens van Huizen en Blaricum. Exact dezelfde huizen in het gedeelte van Blaricum zijn een stuk duurder dan in het gedeelte van Huizen. Nog een leuke anekdote: Herman Heinsbroek, voormalig minister van de LPF woont ergens in de bossen in Huizen op de grens met Naarden. Die heeft zijn voordeur laten verplaatsen zodat hij in Naarden woont in plaats van Huizen.
  Je weet toch ook dat mensen uit Huizen zeggen: ik woon in het Gooi, terwijl mensen uit Blaricum zeggen: ik woon in Blaricum :-)

  reply

  • Merel

   Merel

   18 April 2018 at 18:09 |
   Hi Bas, leuk dat je reageert!
   Wat zijn mensen toch statusgevoelig! Joost komt oorspronkelijk uit Naarden en van hem hoor ik vergelijkbare verhalen. En ons vorige huis stond in Zandvoort en op de grens met buurgemeente Aerdenhout (gemeente Bloemendaal) schoten ook de prijzen opeens omhoog. Ik geloof dat ik toch liever net in het voordelige deel woon. Wel de lusten, niet de lasten :-).

   reply

 • Mark

  Mark

  18 April 2018 at 10:58 |
  Bizar inderdaad, goed stukje!

  reply

  • Merel

   Merel

   18 April 2018 at 18:09 |
   Thanks.

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.