Feb10

Beleggen, weten wat je doet

Author // Joost Categories // FIRE

de nuance

Beleggen, weten wat je doet

Laatst blogde ik over het feit dat wij (nog) niet beleggen. Ook bij collega blogs gaat het regelmatig over wel/niet, risico's etc. En dan 'stort ook nog eens de beurs inyell. Voor alle duidelijkheid: ik schrijf niet met een 'i told you so' intentie. Want dat zou complete flauwekul zijn. De basis van dit blogje heb ik al langer geleden geschreven toen de beurzen nog vol in de plus stonden en crypto's nog het nieuwe goud waren.... 

Sterker nog, de timing en huidige beurs bewijzen voor mij maar weer eens dat 'beleggen ja/nee' een discussie is die alleen gevoerd kan worden met de nodige nuances. Immers, wat voor ons geldt hoeft helemaal niet te passen bij wat goed is voor een ander.

 I think someone, somewhere, at some time once said: 
'Nuance is a bitch!'
- R. Alan Woods

Anyway, omdat ik - als niet belegger - best een tijd gewerkt heb in de wereld van beleggen, wil ik proberen wat nuances aan te brengen. Verwacht van mij geen zinnen als: ik ben fan van Warren Buffet, ETF's, Crypto's, etc. Dat soort uitspraken leidt immers maar tot één ding: blind volgen van tips en uiteindelijk teleurstelling bij de minst geïnformeerden.... 
En sowieso ben namelijk maar fan van één ding: zelf blijven nadenken. Zie dit dus niet als advies, maar als dingen om over na te denken en die kennis toe te spitsen op jouw situatie. Jouw situatie is immers niet die van de ander.

Ξ One size fits all

De basis voor je afweging, beleggen ja/nee is je risicoprofiel. En dat gaat wat verder dan het cijfer (of mannetje) van de AFM-risicometer. Het zijn een hele serie als-dan vragen, die als je ze op een rijtje zou zetten het meest lijken op een belastingformulier uit de jaren '80 van de vorige eeuw. In tegenstelling tot de 5 tot 9 vragen die voor de crisis gangbaar waren om iemands risicoprofiel te bepalen, is het eerder een gesprek van minimaal een uur - maar meestal langer. Om maar aan te geven dat het niet one-size-fits all is. Welk risico en welke beleggingsvorm bij jou past is dus heel persoonlijk. Bestudeer je waaier/prognose dan ook goed. Zijn al deze scenario's echt oke (denk aan de derivaten ellende door dalende rente)? En snap ik ze? Kennis is wat mij betreft heel belangrijk, zeker wanneer je zelf je portefeuille wilt beheren. Makkelijke antwoorden zijn er weinig. En bovendien, hou je verwachtingen realistisch. 

Als je belegt zoals iedereen belegt,
Dan verdien je wat iedereen verdient.
Niet zo veel dus.... - BNR nieuwsradio 

Ξ Eeeeeeeh

Kennis is key bij beleggen. Marktkennis, bedrijfskennis, product kennis en zeker ook zelfkennis en over jezelf-kennis wink. Ik verbaas me regelmatig over het gebrek aan kennis en de grote hoeveelheid 'wat jij zou moeten doen' nieuwsberichten zonder enige nuance. En zodra de massa denkt te moeten instappen weet je dat je moet oppassen i.p.v. instappen. Ofwel de oude beleggerswijsheid: als de taxichauffeur er over begint.... 

Anyway, ik wilde geen 'ik weet het beter' of 'opa vertelt'-blogje schrijven. Want ten eerste weet ik het helemaal niet beter. En ten tweede hebben we een veel betere blogger voor opa-vertelt verhalen embarassed

Desondanks een paar voorbeelden van uitspraken die ik regelmatig met grote stelligheid langs zie komen:

 • ETF's zijn veilig eeeeh, En trackers op valuta/hedge funds/crypto's dan? Bovendien, waar & wanneer kan je handelen, welke kosten zitten er in? Syntetisch, hoe dan of niet? Weet wat je koopt! 
 • 'Ik spreid mijn portefeuille. Ik heb immers zowel hoog als laag risico aandelen' ⇒ eeeeh weet je zeker dat er überhaupt hoog risico producten in de portefeuille thuis horen? En zo ja, snap je ze echt? (denk bijv. aan hefbomen)
 • 'Ik lees altijd alle 'white papers' heel goed, dus weet ik dat deze crypto wél echt goed is'  ⇒ eeeeh weet je dan ook dat crypto's niet onder toezicht van wie dan ook staan, papier geduldig is, handel met voorkennis op de loer ligt en er heel veel ronduit oplichting is of daar minimaal dicht tegenaan schuurt
 • 'Kijk maar *de persoon in kwestie houdt een telefoon naar je toe* ik verdien hier dus echt geld mee. Dus als je slim bent stap je ook in...'  eeeeh zie ook de blog van Geld-is-tijd hierover. 
 • Ik doe altijd buy and hold, dus kan meer risico dragen  eeeeh. Wellicht. Wanneer je verkoopt terwijl de koers is gedaald weet je zeker dat je verlies maakt. En als je niet verkoopt heb je nog een kans winst te maken/kiet te spelen. Maar weet je zeker dat je koers later weer gaat stijgen? En dat je echt zo lang kan wachten? Wanneer heb je het geld (mogelijk) nodig en móet je verkopen. Al was het maar je maandelijkse onttrekking om van te leven (niet in de grafiek meegenomen).

 

Ξ Niet tegen

Nogmaals, begrijp me niet verkeerd: Ik ben zéker niet tegen beleggen. Sterker nog, ik denk dat de kans heel groot is dat wij in de toekomst ook gaan beleggen. En zoals Meneer op mijn vorige blog, terecht(!) opmerkte: ook aan niet beleggen zitten risico's (inflatie, wetgeving etc). Bovendien zijn er ook voldoende mensen die wél weten wat voor risico's ze lopen, er lol in hebben en dat zij de risico's bewust aangaan, met prachtig rendement als gevolg. 

Waar het op neer komt is je persoonlijke situatie en een bewuste afweging over: doel, risicohouding, kennis en horizon. Voor ons is dat nu: we hebben al ons geld hard nodig voor ons huisje. Dus als wij zouden beleggen, zou een rekening van een bouwer/installateur/grondbewerker bepalen op welk moment we moeten uitstappen. Niet iets waar wij ons prettig bij voelen. Maar all the power to iedereen die een andere afweging maakt - en weet wat hij/zij doet. De kans is ook groot dat wij een minder hoog rendement maken dan mogelijk. Of eigenlijk heel groot dat we minder/geen/negatief rendement maken. Oops surprised. Maar ja, goed genoeg is goed embarassed

Bovendien: zodra onze horizon verder komt te liggen en de onderkant van de waaier ons niet in de problemen brengt, dan zijn wij de eerste die kopen! Ik heb er nu al zin in laughing. En tot die tijd hou ik in ieder geval van een leuke discussie hierover.  
Wat zijn jouw afwegingen? Instappen? De beurs heeft immers net een correctie doorgevoerd, dus het is de ideale tijd om te kopen!

Ξ Update (14.02):

FTM over cryptofraude bij Tether, au!

About the Author

Joost

Joost

BLOGGER, SITE PRUTSER, IMKER, DUURZAME TECHNIEK

Comments (8)

 • Mr FOB

  Mr FOB

  10 February 2018 at 15:38 |
  Ik leg maandelijks in, onafhankelijk van wat de beurskoersen zijn. Ik beleg voor de lange termijn, dan maken korte termijn schommelingen niet zoveel uit.

  reply

  • Joost

   Joost

   10 February 2018 at 17:30 |
   Hoi Mr FOB,
   Wat leuk dat je reageert! Standaard inleggen - in een passend ;-) instrument - en koersen op de lange termijn, lijkt mij een prima strategie.
   Ik heb ook niet het idee dat er bij jou sprake is van 'gebrek aan kennis' :-)
   Grtz, Joost

   reply

 • Meneer

  Meneer

  10 February 2018 at 17:44 |
  Wat een topblog, een mustread voor iedereen die er ook maar over nadenkt om te gaan beleggen!

  Ik moet inderdaad ook wel lachen om de wildgroei aan ETF's, voor hele specifieke sectoren/landen/weetikveelwat's. Omdat het 'ETF' heet maakt het nog niet opeens verstandig inderdaad ;-)

  Hier deze week toch maar wat bijgekocht en ik heb nog wat buy orders klaarstaan mocht het komende week nog verder dalen. De correctie was niet zo groot en onderliggend is er niet zo veel veranderd, leve de emotie op de beurs!

  Het blijft een achtbaan. Zolang je maar niet halverwege uitstapt is er niets aan de hand ;-)

  reply

  • Joost

   Joost

   10 February 2018 at 19:02 |
   Thanks!
   Een klein beertje op de weg, kopen, en dan op naar die stier! :-)

   reply

 • Geldnerd

  Geldnerd

  13 February 2018 at 16:57 |
  Goed stuk! Kan het nu pas lezen omdat ik in een land was waar jullie blog gecensureerd is.... En van dat ‘opa’ imago zal ik wel niet meer afkomen.

  reply

  • Joost

   Joost

   13 February 2018 at 19:56 |
   Dankjewel!
   Maakt wel nieuwsgierig welk land dat dan was....
   Misschien kan je dat verklappen op de FIRE meeting volgende week in Leuven?!

   reply

   • Geldnerd

    Geldnerd

    13 February 2018 at 20:05 |
    Helaas, dat moet dan nog even wachten, want ik ben er tot mijn spijt niet bij in Leuven. Maar België was het in elk geval niet!

    reply

    • Joost

     Joost

     13 February 2018 at 20:06 |
     Jammer!

     reply

Leave a comment

You are commenting as guest.