Dec30

2017

Author // Merel Categories // Persoonlijk

2017

Het einde van het jaar betekent tijd voor reflectie. Wat heeft 2017 ons gebracht; wat ging goed en wat ging minder goed? Nou, het zal niemand verbazen dat 2017 voor ons de boeken in gaat als het jaar ‘Oosterwold – grondverkrijging’.

Het verkrijgen van grond in Oosterwold is iets dat voor niemand zonder horten of stoten gaat. Er is niets geregeld en je bent als zelfbouwer overal zélf verantwoordelijk voor. Ook voor de benodigde onderzoeken, het opzetten van verenigingen, het regelen van vergunningen ed. Er komt heel veel op je af; zeker als je zoiets voor de eerste keer doet. Ik denk dat iedereen wel ergens in het proces met moeilijkheden te maken krijgt.

 

Akkefietjes en stress

Terugkijkend zijn er voor ons afgelopen jaar maar een paar akkefietjes geweest. Eén van die akkefietjes ging met behoorlijk wat stress gepaard. En stress en ik (met een enigszins gehavend hart) zijn niet een geniale combinatie. Kort gezegd komt het erop neer dat ik als gevolg van contractueel gedoe waar wat geld bij betrokken was, boezemfibrilleren kreeg waarvoor ik gedefibrilleerd moest worden in het ziekenhuis. Joost mocht erbij zijn toen ik werd geklapt dus hij had wel weer een leuk uitje 😉.
Maar goed, aangezien we nog een jaar van bouwen tegemoet gaan, is het goed om me te beseffen dat ik op zijn minst mijn best moet doen om me niet teveel te laten raken. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is iets dat ik niet vaker mee wil maken gedurende dit hele proces.

Toch was er ook nog wat stress afgelopen week, toen we de eerste betaling voor de kavel en de aanbetaling voor ons huisje deden. Als je een hypotheek sluit voor een zelfbouw huis stelt een hypotheekverstrekker allerlei voorwaarden. Precies weet ik het niet, want zoiets hebben we nog nooit gedaan. Maar door alle informatie op social media weet ik wel dat ze eisen stellen aan de bouwer (moet vaak aangesloten zijn bij vakverenigingen, waarborgfondsen ed); dat er verschillende verzekeringen (waaronder de CAR) gesloten moeten zijn; en ze eisen een taxatie van het te bouwen huis. Die voorwaarden stellen ze niet voor niets. Ze willen zo min mogelijk risico lopen. En vorige week miste ik opeens het veilige gevoel van de hypotheekverstrekker die over onze schouder meekijkt. Er is niemand die ons in deze fase waarschuwt als wij ons geld in een bodemloze put storten. Nou heb ik best vertrouwen in ons twee, maar het voelde opeens een beetje onveilig. Als voor de eerste keer fietsen zonder zijwieltjes ofzo (ik ben te oud om me daar nog wat van te herinneren, maar voor de beeldvorming…). Nu rest ons niets anders dan met gekruiste vingers te hopen op een goede afloop 😳.

Wat vorige week ook voor stress zorgde was een storing bij de bank waar ons spaargeld vandaan kwam, de overboeking duurde daardoor een dag langer. En vervolgens werd de overboeking naar de notaris door een tweede storing geraakt. Die overboeking werd gelabeld als frauduleus en geparkeerd. Wij bellen, want het geld moest op tijd bij de notaris zijn. Er werd ons op ons hart gedrukt dat het een foutje was, maar dat ze het ‘fraudevlaggetje’ niet zomaar konden verwijderen. Daar zijn waarschijnlijk weer allemaal procedures voor. Alles werd op tijd opgelost (gelukkig hadden we extra veel tijd ingepland voor het financiële geschuif; rente levert het geld toch niet op), maar we hebben onze adem wel even ingehouden.

Maar afgezien van die paar akkefietjes die we vorig jaar tegenkwamen mogen we ons gelukkig prijzen met de manier waarop het gelopen is. Al met al zijn wij er zonder veel kleerscheuren doorheen gekomen en mogen we onze handjes dichtknijpen.

Leuk

Daarnaast was het ook gewoon heel erg leuk!

 • In de eerste plaats leerden we afgelopen jaar veel leuke nieuwe mensen kennen: in Oosterwold, op ons huidige recreatiepark en als gevolg van onze blog.
 • Elke stap was nieuw en leerzaam; soms spannend, maar het kwam altijd goed (goed voor het zelfvertrouwen!).
 • We werden bevestigd in onze overtuiging dat in Oosterwold alles voor ons samen komt: groen, bijen, duurzaam en financieel vrijer leven.
 • Oosterwold voelt als een avontuur waarvoor je je luie bank niet af hoeft te komen. Combineerbaar met het normale dagelijkse leven zeg maar.
 • Het was leerzaam op heel uiteenlopende vlakken: zo leerden we o.a. over de seizoensnederzettingen uit het Vroeg-Neolithicum (4800 jaar v. Chr.) ten zuiden van onze kavel (god zij gedankt niet óp onze kavel!), we weten nu wat sonderen is, we leerden over mogelijke alternatieven voor waterzuivering en de hoeveelheid ruimte die nodig is aan waterberging om verharding te compenseren en Joost kan nu dwg-bestanden lezen en heeft Joomla! geleerd (ik niet; we hoeven niet alles samen te doen/kunnen 😉).
 • We regelden samen met onze toekomstige buren een weg (wie geeft er nou € 80k uit samen met mensen die je amper kent?!?).
 • Voor de rationele mensen die wij over het algemeen zijn volgden we afgelopen jaar opvallend vaak ons gevoel. En dat beviel prima!
 • En ondertussen woonden we fijn in ons tijdelijke recreatiehuisje (met zeil en achenebbisj keukenblokje).

Wij kijken met een heel goed gevoel terug op 2017 en hebben super veel zin om aan 2018 te beginnen!

About the Author

Merel

Merel

HARTSTOCHTELIJK PLANNENMAKER, HANDWERKEN, (THEORETISCHE) TUINKENNIS

Comments (4)

 • Patries

  Patries

  30 December 2017 at 15:52 |
  Rustig aan he Merel. Het gaat prachtig worden. Jullie zijn bikkels. Erg geïnteresseerd in die neolitische nederzettingen. Geweldig 2018 gewenst met Joost en we zien elkaar vast.

  reply

  • Merel

   Merel

   30 December 2017 at 20:49 |
   Hi Patries, voor Ans en jou natuurlijk ook een fantastisch jaar toegewenst met veel bushcraften! En het zou zeker leuk zijn elkaar weer te zien. Het is zó lang geleden.

   reply

 • Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl

  Adine @ LekkerLevenMetMinder.nl

  31 December 2017 at 14:38 |
  Zul je altijd zien he, dat er dan met het geld weer allerlei spannende dingen zijn.. Maar echt supermooi dat de grond nu inmiddels in handen is. Op naar de eerste mijlpaal in de grond ;-)

  reply

  • Merel

   Merel

   31 December 2017 at 15:06 |
   Ja, de eerste mijlpaal (of heipaal; ook goed ;-)) in de grond. Dat zou mooi zijn. We hopen op maart. Eerst nog even de kavel bouwrijp laten maken.

   reply

Leave a comment

You are commenting as guest.